Soja is een eenjarige vlinderbloemige peulvrucht 

die een eetbare boon oplevert.

Bij soja denken de meeste mensen terecht aan ketjap, sojaolie (slaolie), tofu of tahoe (= gestremde sojamelk) en tempé (= gefermenteerde sojabonen). Deze producten zijn niet alleen populair bij vegetariërs en liefhebbers van de Aziatische keuken, maar worden ook steeds vaker door de reguliere consument gebruikt. Deze producten, en veel vleesvervangers zoals vegaburgers, worden van sojabonen gemaakt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat soja al lang voor iedereen dagelijkse kost is geworden, omdat in een belangrijk deel van alle verpakte levensmiddelen soja is verwerkt in de vorm van ingrediënten als sojameel, sojaeiwit en sojaolie. Ook maakt sojaschroot (dat wat overblijft als de olie uit de sojaboon geperst is) een belangrijk onderdeel uit van veevoer. Melk, eieren en vlees zijn indirect dus ook tot stand gekomen met soja.


Alles over Soja


Veel mensen vragen zich af of soja nu gezond is of niet. Ik heb mijzelf er in verdiept en allerlei informatie verzameld. Nu weet ik natuurlijk niet of alles ook werkelijk wetenschappelijk onderbouwd is.

Ook in de alternatieve hoek blijft het een hardnekkig verhaal dat soja heel goed is voor een mens. Het wordt gezien als de ideale vlees- of visvervanger en daar speelt de producent uiteraard gretig op in. Het was ooit een bijproduct van de industrie waarvan grote hoeveelheden overbleven. Dan maar aan de consument slijten. Van alles wordt ervan gemaakt; soja toetjes, soja melk, soja burgers, noem het maar op. We denken allemaal dat het heel gezond is. Is het ook zo? 


Conclusie na het lezen van allerlei artikelen.....je kunt het beste gefermenteerde en ongenetisch gemanipuleerde soja nemen.

Lees hieronder waarom....

Gefermenteerd of ongefermenteerd?!

Allereerst moet echt benadrukt worden dat je altijd, of in ieder geval zoveel mogelijk, moet kiezen voor biologische producten. Zeker in de soja-wereld. Genetisch gemanipuleerde soja wil je niet in je buurt hebben. Wanneer het aan hongerige varkens wordt aangeboden lopen ze er met een boog omheen.

Dan is er nog een verschil tussen gefermenteerde en ongefermenteerde soja. Hier een lijstje met wat nu wat is:

Ongefermenteerde soja (ongezond)

  • tofu
  • tahoe
  • alle soorten sojamelk
  • soja babymelk poeder
  • soja eiwitpoeders
  • vegaburgers, sojaworstjes (check voor gehydrolyseerd sojapoeder)

Gefermenteerde soja (gezond)

  • biologische miso (mugi gerst en genmai miso)
  • biologische tempé
  • sojasaus
  • tamari (glutenvrije sojasaus)
  • natto (gefermenteerde bonen)


    

Zelfde effect als de anti conceptie pil?!

Het gevaarlijkste effect zijn de aanwezige fyto-oestrogenen. Deze hebben de potentie om onvruchtbaarheid te veroorzaken. Het is duidelijk dat het drinken van twee glazen sojamelk in slechts één maand genoeg chemische stoffen levert om de menstruatiecyclus van een vrouw te beïnvloeden. Ook vergroot het de kans op borstkanker en zoals gezegd heeft het een sterk effect op de schildklier wat tot flinke problemen en ziektes kan leiden.

Als je bedenkt hoeveel sojamelk sommige baby's voorgeschoteld krijgen.. dan schrik je. Wanneer ze uitsluitend deze melk als voeding krijgen dan komt de hoeveelheid fyto oestrogenen uit op dezelfde hoeveelheid oestrogenen als in 5 anti-conceptiepillen (!). De bijwerkingen hiervan worden niet opgemerkt, maar tijdens het opgroeien zijn de kinderen vaak verkouden, hebben een flinke suikerbehoefte, vaak geïrriteerd en hebben vaak last van voedselintolerantie.


Soja is geen superfood

Wetenschappers vermoeden dat ongefermenteerde sojaproducten, zoals sojamelk, sojayoghurt en tofu het risico op kanker verhogen. Dat geldt niet voor gefermenteerde sojaproducten zoals miso en tempeh.


Gefermenteerde soja, zoals tempeh, is prima!

En er is nog iets om rekening mee te houden. Soja bevat zogeheten fyto-oestrogenen. Dit zijn stoffen die lijken op het oestrogeen hormoon in je lichaam. In sommige gevallen kun je baat hebben bij deze oestrogenen, bijvoorbeeld in de menopauze als je oestrogeenniveau laag is. Ook zouden de fyto-oestrogenen beschermen tegen borstkanker na de menopauze.

Doordat de fyto-oestrogenen in soja de endocriene functie verstoren hebben ze de potentie om onvruchtbaarheid te veroorzaken. Bovendien wordt door inname van fytro-oestrogenen de kans op borstkanker in volwassen vrouwen vergroot. Ook hebben fyto-oestrogenen een sterke invloed op de schildklier waardoor zij een overmatig werkende schildklier en schildklierkanker kunnen veroorzaken. 

Het gezonde alternatief: gefermenteerde soja


Om de gezondheidsvoordelen uit soja te halen kun je daarom het beste alleen gefermenteerde sojaproducten consumeren, en dan nog bij voorkeur alleen gemaakt van bio-organische niet-bewerkte soja. Gefermenteerde soja, dat terug te vinden is in producten als tempé, sojasaus (specifiek de gefermenteerde) en miso, is in tegenstelling tot ongefermenteerde soja wel gezond omdat het fytinezuur, dat zich van nature in sojabonen bevindt, tijdens het fermentatieproces geneutraliseerd wordt. Daarnaast helpt gefermenteerde soja bij het hergroeperen van de 'vriendelijke' bacteriën in de dikke darm die de 'onvriendelijke' bacteriën neutraliseren en zorgt het voor een betere algemene opname van voedsel en voedingsstoffen.Daarom wordt nog wel eens geadviseerd om in de menopauze sojaproducten te nemen. Maar pas daarmee op. De fyto-oestrogenen kunnen ook juist je hormoonbalans verstoren en bijvoorbeeld overgewicht veroorzaken. Ook zijn er onderzoeken die uitwijzen dat stoffen in soja de tumorgroei juist bevorderen. Bij jongere vrouwen zouden fyto-oestrogenen tot onvruchtbaarheid kunnen leiden.

Ook bij een traag werkende schildklier is soja riskant, omdat gefermenteerde soja mogelijk de productie van schildklierhormoon belemmert.


Pas op met ongefermenteerde soja, zoals sojamelk

Je lichaam deze producten niet nodig heeft en het levert een risico op kanker. Je kunt je eiwitten beter uit andere dingen halen, zoals biologische eieren, vis, biologische kip, bonen, noten, zaden en groente. Als je vegetarisch bent zijn er ook voldoende plantaardige eiwitbronnen.

Hoe weet je of een product genetisch gemanipuleerd is of genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevat?


Veel levensmiddelen bevatten tegenwoordig genetisch gemanipuleerde soja of andere GMO ingrediënten. Binnen de Europese Unie is het verplicht om op de verpakking aan te geven of een voedingsmiddel GMO bestanddelen bevat, maar desondanks weten sommige producenten de informatieverplichting soms nog handig te omzeilen. Aspartaam bijvoorbeeld bevat genetisch gemanipuleerde bestanddelen en ook veel multivitaminepreparaten zijn niet vrij van GMO, al staat dat niet vermeld op de verpakking omdat ze gemaakt zijn van zwaar bewerkte ingrediënten zoals glucose-fructosesiroop, maltodextrine en ascorbinezuur, die geen overgebleven traceerbaar genetisch materiaal meer hebben zodat hun genetisch gemanipuleerde oorsprong niet hoeft te worden vermeld.


Om er zeker van te zijn dat er geen genetisch gemanipuleerde voeding op je bord terecht komt kun je het beste altijd biologisch gecertificeerde voedingsmiddelen (vlees, groente, fruit, noten, zaden, voorverpakte en bewerkte voeding, etc.) kopen, want deze mogen geen GMO's bevatten.


In de afgelopen jaren zijn talloze studies gedaan naar de gezondheidseffecten van (ongefermenteerde) soja. Een Amerikaanse onderzoekster, dr. Kaayla Daniel, heeft promotieonderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van (ongefermenteerde) soja.

Na het doorspitten van duizenden wetenschappelijke artikelen trok zij de volgende conclusies over ongefermenteerde soja. Ongefermenteerde sojaproducten kunnen:

  •  nierstenen veroorzaken
  •  je schildklierwerking ernstig verhinderen, wat kan leiden tot:energieverliesovergewichtdepressie
  • het altijd koud hebben
  • de groei van baby's en kinderen ernstig verstoren als gevolg van hormonale disbalansen
  • hersenschade veroorzaken
  • de vruchtbaarheid in gevaar brengen
  • ernstige allergieën veroorzaken

Ben je bang dat je niet zonder soja kunt?

  • "Soja is een vleesvervanger en daardoor krijg je minder verzadigde vetten binnen"

Van verzadigde vetten wordt vaak beweerd dat ze je risico op hart- en vaatziekten verhogen. 

  • "Soja bevat veel 'gezonde' meervoudig onverzadigde vetten"

Om gezonde meervoudig onverzadigde vetten binnen te krijgen kun je gemakkelijk in je behoefte voorzien door het eten van o.a. noten, zaden, groente, avocado, olijfolie en lijnzaadolie.

  • "Soja is een rijke bron van eiwit"

Er zijn talloze alternatieve bronnen van eiwit waaronder vlees, vis, eieren, noten, gezonde sojaproducten als tempeh, geitenzuivel en wei-eiwit.

  • "Soja is een goede vervanger van melk voor lactose-intolerante mensen"

Als je allergisch of intolerant bent voor koemelk en je wilt een vervanging voor het calcium, kun je beter groenten eten. Daarin zit meer dan voldoende calcium voor je behoefte.