Wat kan ik eten in plaats van brood en pasta?
Tarwe zou wel eens de grootste veroorzaker van overgewicht en allerlei ziektes kunnen zijn. Dit artikel van Inge van Haselen over wel of niet brood en pasta eten heeft heel wat los gemaakt.Veel mensen vragen wat je nu nog wel kunt eten in plaats van brood en pasta. Sommigen zien door de bomen het bos niet meer en dat kan ik me goed voorstellen! De wetenschap over voeding is elke dag in ontwikkeling. Onderzoek op het menselijk lichaam is complex en onderzoeksresultaten spreken elkaar soms tegen. Om jou te helpen geeft dit artikel aan wat je in plaats van tarwe kunt eten.
Wat kan ik nemen als ontbijt?
Een heerlijk ontbijt is de avocado-banaan-amandelmelk smoothie. Dit ontbijt bevat ALLE gezonde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft en is gluten en tarwevrij. Je maakt het in de keukenmachine of blender van avocado, banaan, amandelmelk, chiazaad, hennepzaad en eventueel nog andere superfoods zoals macapoeder. Iedereen vindt dit lekker, ook kinderen! Als je zo gezond je dag begint krijg je later op de dag niet die hongerdip en kun je zonder problemen de koekjes en chocoladerepen laten liggen.
En natuurlijk een havermout ontbijt. Havermout is volgens dr Davis een stuk beter dan tarwe. Omdat het veel minder is gemanipuleerd. Ook geeft havermout niet van die heftige pieken in je bloedsuikerspiegel. Een gezonde havermoutontbijt. Dat bestaat uit havermout gekookt in water, chiazaad/hennepzaad/gemalen lijnzaad, walnoten, kaneel en 1 of 2 stuks fruit.
Zijn Brinta en muesli een goed alternatief?
Brinta zou ik niet meer nemen als ontbijt, dat is pure tarwe. En ook muesli zou ik niet nemen, omdat daar ook vaak veel tarwe in zit.
"Kan ik wel speltbrood nemen?"
Veel mensen denken dat speltbrood wel goed is, omdat het geen tarwe bevat... Dat klopt voor een deel, toch zou ik niet te veel speltbrood eten. Spelt is op zich beter dan tarwe, omdat het minder is gemanipuleerd. Maar let op, een speltbrood bevat meestal heel veel tarwe om het betaalbaar te houden. Dus vraag dat altijd na.
Verder bevat spelt de heftigste vorm van gluten, gliadine, net als tarwe. Het kan zijn dat je darmen hier niet goed tegen kunnen, zonder dat je dat meteen merkt. Heb je huiduitslag, darmproblemen, ademhalingsproblemen, chronische moeheid, probeer dan eens vier weken alle brood, dus ook speltbrood, te laten staan. Kijk hoe je je voelt!
Tot slot is het zo dat spelt een graan is en zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Ik zou daarom niet te veel speltbrood eten, neem het alleen als lekkernij, maar niet als basis van je voeding.
Wat kan ik eten als lunch?
Als lunch kun een gezonde salade nemen of als het mogelijk is een gezonde gevulde soep. De salades en de soep kun je de avond tevoren bereiden en in een afgesloten schaaltje mee nemen.
"Ik kan geen salade meenemen naar kantoor"
Sommigen vinden is het lastig om salades mee te nemen, omdat ze deze niet koel kunnen houden. De beste oplossing is een klein koeltasje aan te schaffen, dan blijft je eten koud genoeg! Wat ik zelf daarnaast ook doe is 's avonds wat meer koken en het restant de volgende dag mee nemen als lunch, heerlijk! Probeer het!
Roggebrood, kamutbrood, zuurdesembrood?
Roggebrood, kamutbrood en zuurdesembrood. Kan je die broodsoorten nog wel eten? Zelf eet ik geen brood meer, alleen soms als lekkernij. Wel eet ik havermout bij mijn ontbijt. Maar dat is mijn persoonlijke keuze en ik kan me voorstellen dat anderen wat minder ver gaan. Roggebrood zou je dan met mate kunnen eten. Kamut is tarwe, dat zou ik niet nemen en kijk bij zuurdesembrood welk graan er in zit.
Op zich zorgen alle granen voor pieken in je bloedsuikerspiegel, waardoor je dus weer snel honger krijgt. Beperk daarom het eten van granen en wissel af met salades, ei-gerechten en soepen.
Wat kan ik 's avonds eten in plaats van pasta?
Laat de witte pasta weg uit je menu. Kies in plaats daarvan voor quinoa, zoete aardappel of zilvervliesrijst en eventueel, maar liever niet, volkorenpasta, eet 's avonds verder veel groente en af en toe bonen en linzen als je darmen daar tegen kunnen.
Neem ook eens boekweitnoedels of bruine rijstnoedels. Verder kun je er natuurlijk ook voor kiezen de extra koolhydraten weg te laten. Zelf neem ik dan voor bijvoorbeeld broccoli, rode peper, mosterdzaad en vis uit de oven. Dan heb je helemaal geen extra koolhydraten meer nodig. Gewone aardappel kun je ook af en toe eten, maar niet te vaak vanwege het effect op je bloedsuikerspiegel.
Wat doe je met je voorraden?
Wat doe je nu met je voorraden tarweproducten? Veel mensen hebben nog Brinta, muesli, crackers en pasta en dergelijke in de voorraadkast liggen. Als je overgewicht hebt of je niet fit voelt, dan zou ik de tarweproducten een tijdje niet meer eten en de voorraden weggooien. Ben je goed op gewicht bent en voel je je fit, dan kun je rustig af en toe een tarweproduct eten en je voorraad opmaken. Je lichaam kan dan de pieken in je bloedsuikerspiegel wel verwerken.
Pas op met glutenvrije pannenkoeken uit de supermarkt
Glutenvrij eten kan prima, maar vermijd speciale glutenvrije graanproducten uit de supermarkt, zoals glutenvrije pannenkoeken. Deze producten zijn ontwikkeld voor commerciele doeleinden en niet speciaal voor jouw gezondheid. De glutenvrije pannenkoeken bevatten vaak ongezonde chemische toevoegingen en meestal ook maiszetmeel of een ander zetmeel waardoor je bloedsuikerspiegel piekt. Dat is net zo slecht als tarwe. Dit geldt ook voor veel andere glutenvrije producten in de supermarkt, dus kijk goed op de verpakking.
"Mag ik nu helemaal geen brood meer eten?"
Vaak krijg ik de vraag "Mag ik nu helemaal geen brood meer eten?". Dat kun je denk ik zelf het beste bepalen. Als je geen buikvet hebt en je fit voelt en veel beweegt kun je rustig af en toe een stukje brood eten of een keer pasta nemen. Maar heb je wel een zwembandje, huiduitslag of voel je je moe? Ga dan eens vier weken eten zonder brood.Je zult je een stuk beter voelen!