Vetten
Uw lichaam heeft vet nodig. Elke dag. Waarom?
Eten en drinken leveren energie. Dit geldt ook voor vet. Vergelijk het aantal calorieën per gram:
- vet: 9
- koolhydraten: 4
- eiwitten: 4
- alcohol: 7
Per gram vet krijgt u dus veel meer calorieën binnen dan van de andere voedingsstoffen.
Vetten spelen een belangrijke rol in onze voeding. Niet alleen zijn ze een belangrijke smaakmaker, ook zijn ze een energiebron, Daarnaast zijn de onverzadigde vetten goed voor je gezondheid. Als je kiest voor de juiste vetten, kun je zelf iets goeds doen voor je hart. Dus niet de hoeveelheid vet is het belangrijkst maar vooral het type vetten dat je kiest is van invloed op je gezondheid.
Vet als reserve
Het is niet mogelijk om elke dag precies alle voedingsstoffen binnen te te krijgen die uw lichaam nodig heeft. Dat is ook niet erg.
Als u op een dag teveel eet, slaat het lichaam de extra energie op als vet in vetweefsel. De volgende dag spreekt uw lichaam deze reserve weer aan als u bijvoorbeeld gaat hardlopen. Een kleine reservebron komt dus wel eens van pas, maar teveel vetopslag is schadelijk.
Vet als bouwstof
Elke cel heeft vetten nodig. Vetten zijn een belangrijk onderdeel van hersenen, zenuwen en hormonen. Voedingsmiddelen die vet bevatten zijn vaak ook een bron van vitamines A, D, E en K. Deze vitamines lossen alleen in vet op en niet in water.
Vet beschermt
Vet is een vorm van isolatie. Het beschermt het lichaam tegen kou en het beschermt organen en zenuwcellen tegen beschadiging.
Welke soorten vet zijn er?
Er zijn twee verschillende soorten vet: de goede en de slechte vetten. Verzadigde vetten en transvetten zijn slechte vetten omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Onverzadigde vetten zijn goede vetten, omdat ze bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en daarmee een bijdrage aan je hartgezondheid leveren. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Veel voedingsmiddelen bevatten zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren.
Onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten zijn 'goede vetten' en er zijn 2 soorten: meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten. In onderzoek is er veel aandacht voor het effect van meervoudig onverzadigde vetzuren, met name de omega-3 vetzuren.
Meervoudig onverzadigde vetten vind je, bijvoorbeeld, in:
- Vette vis zoals zalm, haring en makreel
- Bepaalde plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie
- Producten zoals (Becel) margarine
Enkelvoudige onverzadigde vetten vind je, bijvoorbeeld, in:
- Olijfolie
- Koolzaadolie
- Sommige noten
- Avocado
Verzadigde vetten
Verzadigde vetten verhogen het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten:
- roomboter en margarine in een wikkel
- volvette kaas en volle melkproducten
- (vet) vlees
- chocolade, koek, gebak en snacks
- Room
Ook in sommige plantaardige vetten komen veel verzadigde vetten voor, zoals cacaoboter, palmolie en kokosvet.
Probeer in je voeding verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten. Manieren om dit te doen zijn:
- Vervang producten die verzadigde vetten benutten door producten die rijk zijn aan (meervoudige) onverzadigde vetten. Vervang bijvoorbeeld kaasstengels door ongezouten noten of een stukje donker roggebrood met haring
- Check bij het boodschappen doen het etiket, om te kijken of er niet te veel slechte vetten in het product zitten
Over het algemeen zijn verzadigde vetten bij kamertemperatuur gestold (hard) en onverzadigde vetten vloeibaar.
Transvet
Transvet ontstaat door chemische bewerking van (onverzadigde) vetten in de fabriek.
Transvetten hebben een ongunstig effect op het cholesterolgehalte. Veel meer nog dan verzadigde vetten. Transvetten verhogen het LDL-cholesterolgehalte en verlagen bovendien het gunstige HDL-cholesterol.
Vervanging van verzadigde vetten en transvetten door onverzadigde vetten heeft een gunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed.
Transvet zit vaak verborgen in:
- koek en gebak
- snacks
Maar ook natuurlijke producten bevatten transvet. Melk, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees bevatten kleine hoeveelheden.
Eerst werd gedacht dat transvet in natuurlijke producten niet schadelijk was. Maar onderzoek toont aan dat ook dit natuurlijke transvet een negatief effect heeft op de cholesterolgehaltes in het bloed. Transvet uit melk en vlees verhoogt het slechte LDL-cholesterol en verlaagt het goede HDL-cholesterol.
Nederlanders eten voldoende vet. Alleen eten ze niet altijd het goede vet. Door in verhouding veel onverzadigd vet te eten en weinig verzadigd vet, heeft u minder kans op hart- en vaatziekten.
Voeding met veel verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte en het risico op hart- en vaatziekten. Producten met veel onverzadigd vet zijn onder andere vloeibare bakproducten, oliën, noten en vette vis.
Onverzadigd vet is onder te verdelen in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze zijn beide goed. In onderzoek is er veel aandacht voor het effect van meervoudig onverzadigde vetzuren, met name de omega-3 vetzuren.
Voedingssuplementen
Als je elke week 2 x vette vis zou eten dan krijg je genoeg omega 3 vetzuren binnen. Deze zuren zitten in plantaardige, dierlijke maar vooral in vis.
De vette vissen zoals, zalm, makreel, haring en forellen enz bevatten veel omega 3 vetzuren. Helaas zijn er heel veel mensen die niet elke week vis eten of helemaal geen vis lussen.
Voor die mensen is een voedingssupplement een uitkomst. Omega 3 vetzuren hebben veel goede eigenschappen.
Zo kan het heel goed helpen bij:
- ADHD
- Astma
- Alzheimer
- Autisme
- Broze/zachte nagels
- Depressie
- Diabetes
- Droge ogen
- Dyslexie
- Goede concentratie
- Hart en vaatziekten
- Nierziekten
- Psoriasis
- Reuma
- Schizofrenie
- Ziekte van Crohn
Heeft u interesse in een goed voedinssupplement klik dan hier voor meer informatie.