Indische rundvleesschotel
voor 4 personen
Ingrediënten
- 750 gr runderlappen
- (versgemalen) peper, zout & nootmuskaat
- 50 gr boter + 2 el arachide-olie
- 4 flinke uien (in halve ringen)
- 2 teentjes knoflook (in plakjes)
- 4 blaadjes daun salam of laurierblad
- 2 blaadjes foelie
- 4 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 1/2 Spaans pepertje
- 4 el ketjap manis
- 2 el gembersiroop
- 4 dl runderbouillon (van 1 blokje)
- evt fijngesneden selderijblad
Voorbereiding
Wrijf het vlees royaal in met de kruiden/specerijen en laat dat eventjes - een half uurtje - op het vlees inwerken.
Bereidingswijze
Verwarm de boter en de olie en leg het vlees in de pan. Bak dit aan beide kanten mooi bruin, voeg de uien, knoflook, d.s. of laurier, foelie, kruidnagels, kaneelstokje en het pepertje toe en bak dit even mee. Blus af met de ketjap, gembersiroop en de bouillon en breng dit tegen de kook aan. Laat het vlees op rustig vuur in ca 2 uur zo zacht worden dat het uitelkaar begint te vallen.
Breng het evt nog iets op smaak naar eigen inzicht en dan lekker meteen aan tafel. Selamet Makan, smakelijk eten!
Serveertips
Heel lekker met rijst maar ook zeker wel met bami of mihoen. Vergeet de kroepoek en zoetzuur niet erbij te geven, Smullen maar!
Bron
Uit Jiri`s familie afkomstig, een beetje aangepast
Gemengde groenten met gehakt
Voor 1 persoon
- 75 gram rundergehakt
- 1 ui
- 200 gr gemengde groenten
- 1 eetlepel philadelphia light
- 100 gr gekookte volkoren spaghetti ( 50 gr droog)
- kruidenmix
Bereiding:
Doe het gehakt in de pan en roerbak deze. Daarna de uien toevoegen en glazig braden. Voeg de gemengde groenten toe en rorbak deze 3minuten mee. Voeg naar smaak de kruiden toe en daarna de philadelphia light. Serveren met de volkoren spaghetti.
Tip:In plaats van 75 gram rundergehakt kan men ook 150 runderreepjes gebruiken.
Chili Con Carne
- 500 gr mager rundergehakt
- 1,5 theelepel komijn gemalen
- 1,5 theelepel koriander gemalen
- 1,5 theelepel kaneel
- 1,5 theelepel kardamom poeder
- 400 gr peulvruchten
- 400 gr tomaten (blokjes of gepeld)
- 1 grote ui
- naar keuze nog paprika, bleekselderij en wortel
Bereiding
Gehakt en ui met de ventueel extra groenten aanbakken. De kruiden toevoegen en goed mengen. De peulvruchten en de tomaten toevoegen en roerbakken. Even lekker laten pruttelen. Heerlijk met een verse salade. Ook lekker als wrapvulling met een volkoren pannenkoek.
Italiaans gehaktbrood
- 400 gr biefstuk tartaar
- 1 stengel bleekselderij
- 10 cherrytomaatjes
- 1 ei
- 1 ui
- 1/2 bakje Linesse Bieslook & ui
- 2 el italiaanse kruiden
- zout
- 1tl cayennepeper
- 1 tl thym
- 2 el chilipoeder
- 2 el paprikapoeder
- 1 el selderiezout
Bereiding:
De bleekselderij, ui en de cherrytomaatjes klein snijden en mengen met de tartaar. Meng de overige kruiden , ei en de kruidenkaas er door. Vet een cakeblik in met een klein beetje olijfolie (tegen het plakken) en doe de tartaar in het blik. Laat het in de voorverwarmde oven in 45 minuten gaar worden op 200 gradenC.
Tip: is koud ook lekker bij de lunch met een verse salade en craccotte
Biefstuk met champignonsaus
- 2 biefstukjes
- 150 gr champignons
- 1 kleine ui
- 0,5 dl droge witte wijn
- 2 dl yoghurt 0% vet
- aluminiumfolie
Laat de biefstukjes op kamertemperatuur komen. Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes. Pel de ui, halveer deze en snipper de ui vervolgens fijn. Neem een koekepan met anti-aanbaklaag en doe er een beetje olijfolie in. Bestrooi de biefstuk met peper en bak naar smaak, rood, roze of doorbakken. Haal de biefstukjes uit de pan en houd ze warm in folie. Doe eventueel nog een beetje olie in de koekepan en bak de ui en champignons hierin. Voeg vervolgens de wijn en yoghurt toe. Zet het vuur laag en roer het geheel door. Breng op smaak met peper en zout. Doe de biefstukjes op de borden en schenk de saus eroverheen.
Tip: Lekker met pasta en salade
Biefreepjes met peultjes
voor 2 personen
- rijst
- zout en peper
- 100 gr sugarsnap of peultjes in ringen
- 2 lenteuitjes in ringen
- 200 gr biefstuk in plakjes
- 1 el zonnebloemolie
- 1 rode paprika in repen
voor de saus
- 2 el sojasaus
- 1 el rijstwijn of droge sherry
- 1 tl vloeibaar zoetstof
- 2 tl chilisaus
Bereiding
kook de rijst volgens bereidingswijze. Voeg sugarsnaps en lenteui ongeveer 3 minuten voor einde kooktijd toe. Breng sojasaus, rijstwijn, en zoetstof aan de kook en roer even goed door. Neem saus van vuur en voeg de chilisaus toe. Houd de saus warm. Verhit olie in anti-aanbaklaag pan en roerbak de paprika al omscheppend 4 - 5 minuten en houd deze warm. Bak de plakjes biefstuk 1 - 2 minuten aan elke kant tot ze bruin zijn. Verdeel de rijst over twee borden. leg de paprika en biefstuk hierboven op, en besprenkel met de saus. Serveer met een lekkere salade erbij.
Roerbakgroenten met runderreepjes
- paksoi
- taugé
- winterwortel
- prei
- courgette
- ui
- knoflook
- paprika
- champignons
Bereiding
alle groenten snijden en eerst de harde groente bakken in een wok. Daarna de zachte groenten erbij voegen en mee roerbakken. De runderreepjes kruiden en apart bakken. Alles samenvoegen in een wok en kruiden met bijv een beetje chilisaus. serveren met rijst.
je kan ook de groenten in de pan laten zitten en er een omelet van maken door twee eieren los te kloppen met melk en dan over de groenten gieten.
Gegrilde entrecote
Personen: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Calorieën: 451 kcal
Ingrediënten:
- - 375 gram sperziebonen
- - 375 gram snoep tomaten
- - 1 eetlepel olijf olie
- - zeezout en peper
- - 2 entrecotes, ongeveer 2,5 centimeter dik, samen 750 gram
- - ChimiChurri saus
Ingrediënten Chimichurri saus:
- - halve teen knoflook
- - 1 eetlepel rode wijn azijn
- - 5 gram verse kruiden zoals peterselie
- - oregano
- - mint en koriander
- - 1 eetlepel olijf olie
Bereiding:
Was de sperziebonen en laat ze goed uitlekken. Bij verse sperziebonen, dop de bonen. Was hierna ook de tomaatjes en snijd ze doormidden.
Leg een dubbele laag aluminiumfolie op een dienblad of snijplank. Vouw de randen omhoog zodat er een opstaande rand ontstaat.
Leg de sperziebonen en de tomaatjes in het folie en voeg hier 1 eetlepel olijf olie aan toe. Breng op smaak met peper en zout.
Warm de grill voor op medium. Vet de gril licht in met olie en kruid de entrecote met zout en peper.
Schuif de folie op de gril en bak de groenten, onder af en toe omschudden, ongeveer 15 minuten totdat de bonen licht verkoold zijn.
Leg in de tussentijd de entrecotes op de grill, bak ze tot ze de gewenste gaarheid hebben bereikt. Snijd de entrecotes in dunne plakjes en serveer met de groenten en de Chimichurri saus.
Bereiding van Chimichurri saus:
Doe een halve teen knoflook, 1 eetlepel rode wijn azijn, 5 gram verse kruiden zoals peterselie, oregano, mint en koriander, 1 eetlepel olijf olie en 1 eetlepel water in een blender en mix dit totdat de kruiden ruw gehakt zijn.
Breng dit op smaak met zout en peper en voeg de saus toe aan de entrecotes en groenten.