Roergebakken prei met satéballetjes
- 300 gr basmatirijst
- 4 teentjes knoflook in plakjes
- 4 tomaten in reepjes
- 6 el olijfolie
- 500 gr voorgesneden prei
- 300 gr satéballetjes (quorn)
- 4 el ketjap
- 2 el sambal oelek
- 4 el fijn gehakte peterselie
- 2 el geroosterde sesamzaadjes
Bereiding
kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook hierin. Doe de prei erbij en roerbak dit 3 minuten. Schep de satéballetjes, tomaat, ketjap en sambal oelek erdoor en verhit dit onder voortdurend roeren. Giet de rijst af, schep de peterselie en de sesamzaadjes door de rijst. Doe de rijst in diepe borden en schep het tomaat en preimengsel met de satéballetjes erop.
Tofu slawraps
Voorbereidingstijd 10 minuten en tijd om te marineren.
Bereidingstijd 5 minuten
Voor 4 personen
- 4 eetlepels sojasaus (dark soy uit de toko)
- 1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder
- 2 eetlepels heldere honing
- 3 eetlepels sherry
- 5 cm verse gember, geschild en fijn gerspt
- 2 rode chilipepers, zonder zaden en dun gesneden
- 300 gr tofublokjes
- 1 kleine krop ijsbergsla
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 worteltjes, in dunne reepjes
- 0,5 komkommer in reepjes
- 200 gr taugé
- Klein handje verse koriander, gehakt
Bereiden
Mix de sojasaus met de Chinese vijfkruidenpoeder, honing, sherry,
Gember, chilipeper en tofu. Schep alles goed door elkaar en zet het 30 minuten weg om te marineren.
Verwijder ondertussen de 4 buitenste blaadjes van de sla. Was ze. Schud het water eruit en leg ze 30 minuten weg.
Verhit olie in een wok. Haal de tofu uit de marinade en roerbak de blokjes 2 minuten op een hoog vuur. Doe de wortel erbij en bak alles 2 minuten. Haal de pan van het vuur en schep om met de komkommer, taugé en koriander. Leg de slabladeren op 4 borden en verdeel het tofumengsel over de sla. Wikkel elk blad om de vulling en serveer meteen met extra sojasaus erbij om er overheen te scheppen of om in te dippen.
(wil je het minder of niet pittig, halveer dan de hoeveelheid chilipepers of laat ze weg)