Gegrilde groentensalade
voor 4 personen
- 1 Gele paprika
- 2 Middelgrote rode uien
- 1 Kleine aubergine
- 2 Middelgrote courgettes
- 12 Kerstomaatjes
- 1 1/2 el. Olijfolie
- 2 Tenen knoflook
- 1 el. Verse rozemarijnblaadjes
- 1 el. Verse tijm
Voor de crème:
- 3 el. Bladpeterselie, gehakt
- 2 el. Bieslook, gehakt
- 2 Tenen knoflook, gehakt
- 1 Citroen, het sap (ca. 3 el)
- 150 ml. Water
- 1 el. Magere roomkaas of Griekse yoghurt
- Versgemalen zwarte peper
- Zout
Bereiding
Snij de gele en rode paprika in stukken en de rode uien en kersttomaatjes in partjes. De aubergine en courgette in mooie plakken snijden. De knoflook fijn hakken, de rozemarijnblaadjes en tijm scheuren. De grill voorverwarmen.
Maak de creme. Doe alle ingrdiënten bij elkaar en pureer ze en zit dit even opzij.
Doe alle groente in een kom met de olie en de knoflook en meng dit goed door elkaar. Leg ze daarnaop een met bakpapier beklede bakplaat en spreid ze uit. Leg de rozemarijnblaadjes en de tijm er op. Zet de plaat 8 tot 10 minuten onder de grill. Keer de groenten af en toe tot ze mooi gaar zijn.
Daarna af laten koelen op kamertemperatuur. Verdeel de groenten over de borden en geef er een schep kruidencreme bij.
Witlofsalade
ingrdienten:
(4 personen)
- 2 grote stronken witlof
- 1 sinaasappel of 2 mandarijnen
- 1 zachtzure appel, bijv. Jonagold
- citroensap
- handje gepelde walnoten
voor de saus:
- kommetje magere yoghurt
- of LGG yoghurt
- likje honing
- eventueel een lepeltje sap van de sinaasappel of mandarijnen
Pel de sinaasappel of mandarijnen en snijd ze in stukjes. Laat een paar partjes mandarijn heel en bewaar voor "decoratie". Eventueel een partje sinaasappel of 2 partjes mandarijn bewaren voor de saus.
Snijd een stukje van de witlofstronkjes af en haal de blaadjes los. Het kegelvormige middenstukje gebruik je niet. Was de blaadjes en snijd ze in kleine stukjes of reepjes.
Schil de appel en snijd deze in stukjes. Sprenkel er direct citroensap over, ter voorkoming van verkleuring. Hussel alles door elkaar. Hak nu de walnoten in grove stukken en meng deze ook door het geheel. Bewaar een aantal halve walnoten voor "decoratie".
Als alles gemengd is en in een mooie schaal zit, leg dan bovenop wat mandarijn- of sinaasappelpartjes en wat walnoten, ter decoratie.
Doe wat yoghurt in een kommetje, roer er wat vloeibare honing door en eventueel wat sinaasappel- of mandarijnensap. Goed doorroeren en klaar is je heerlijke hap. Je kunt er heel veel van eten zonder "vol gevoel" en er zitten veel gezonde voedingsstoffen en vitamines in, en... het is nog erg lekker ook!