Spaghetti Bolognese
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 worteltjes
- 1 stengel bleekselderij
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram rundergehakt
- 3 eetlepels ketchup
- 1 dl rode wijn
- 2 dl vleesbouillon
- 500 gram volkoren spaghetti
Bereiding;
Pel en snipper de ui en de knoflooktenen. Maak de wortels en de bleekselderij schoon en snijd ze in kleine stukjes. Verhit de olie in een braadpan. Roerbak het gehakt ca 5 minuten. Voeg de ui, bleekselderij, knoflook en wortels toe. Bak deze ongeveer 3 minuten mee. Voeg de wijn, bouillon en ketchup toe en breng het langzaam aan de kook. Laat de saus ongeveer 30-45 minuten heel zachtjes sudderen. Serveer de saus met 120 gr spaghetti per persoon Maar liever met spaghetti vancpurgette. Zie de bereidingswijze bij bijgerechten.
De alcohol van de wijn vervliegt tijdens het koken.
Pasta met kip en champignons
Ingrediënten voor 8 porties
-
375 gram volkoren pasta of courget
-
350 gram in blokjes gesneden kip
-
300 gram in plakjes gesneden champignons
-
225 gram tomaten, in stukjes gesneden
-
120 milliliter kippenbouillon
-
60 milliliter droge witte wijn (eventueel te vervangen door extra kippenbouillon)
-
Een fijngesneden gesneden ui
-
25 gram fijngesneden verse basilicum
-
75 gram Parmezaanse kaas
-
3 tenen fijngesneden knoflook
-
1 eetlepel gedroogde oregano
-
2 eetlepels olijfolie
-
¼ theelepel zout
-
¼ theelepel peper
Bereiding
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Strooi het zout en de peper over de kip en bak de kip ongeveer 5 minuten, of totdat de binnenkant van de kip niet meer roze is.
Haal de kip uit de pan en zorg dat deze warm blijft. Doe de rest van de olijfolie in de koekenpan en voeg de knoflook, champignons en ui toe. Bak het geheel totdat de ui goed gefruit is.
Voeg de kippenbouillon en wijn toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur op laag en laat het geheel zachtjes koken totdat het vocht met de helft is afgenomen (ongeveer 5 tot 10 minuten). Roer het geheel regelmatig om.
Haal de koekenpan van het vuur en voeg de pasta, kip, tomaten, oregano en basilicum toe en meng alles goed door elkaar.
Verdeel de maaltijd over 6 borden en strooi er een beetje Parmezaanse kaas over.
Voedingswaarden per portie
Calorieën: 294
Vetten: 7g
Waarvan verzadigd: 2g
Eiwitten: 22g