Ovenkip met Rozemarijn

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 (biologische) scharrelkip (1,5-2 kg)
  • 2 uien
  • 2 winterpenen
  • 2 zoete aardappellen
  • 200 gram doperwten (diepvries)
  • 1 bol knoflook
  • 1 citroen
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • extra virgin olijfolie
  • versgemalen peper
  • Himalayazout of Keltisch zeezout

Bereidingswijze:

verwarm de oven voor op 190° C (of gasstand 5)

pel de uien en snijd ze in kwarten

was de winterpenen en de zoete aardappelen en snijd deze (met schil!) in stukken

kneus de knoflookteentjes met de platte kant van een groot mes (laat de schilletjes er omheen zitten)

was de citroen en snijd deze in partjes

haal de kip uit de koelkast en dep deze goed droog met een stuk keukenpapier

wrijf de kip in met olijfolie, zout en peper

vul de kip met een deel van de ui, knoflook en rozemarijn

laat de kip +/- 40 minuten garen in de oven (draai de kip eventueel halverwege de baktijd om)haal na 40 minuten de kip uit de oven en schik de rest van de ui, knoflook, rozemarijn, winterpeen en zoete aardappelen om de kip heen

zet het geheel terug in de oven en laat nog 20-25 minuten garen (voeg de laatste 5 minuten van de baktijd de doperwtjes toe!)

haal de ovenschaal uit de oven, controleer of de kip gaar is en de groenten zacht zijn

snijd de kip in 4 stukken, druk de zacht geworden knoflookpuree uit de knoflookteentjes en verdeel dit over de kip en de groenten

verwijder voor het serveren de takjes rozemarijn

Variatietips:

  • vervang de ui door rode ui of sjalotjes
  • vervang de zoete aardappel door pompoen of pastinaak
  • vervang de rozemarijn door tijm

Ovenschotel met couscous en kip

4 personen, bereiden 15 min, wachten 20 min
 

Ingredienten

  • 1 schaaltje kipfilet (ca. 400 g)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 flesje kookroom (Finesse voor Koken, 250 ml)
  • 1 kippenbouillontablet
  • 600 g tomaten
  • 1/2 zakje verse peterselie (a 30 g)
  • 1 citroen
  • 250 g couscous of gemaakt van bloemkool ( zie bijgerechten)

Materiaal

  • ovenschaal inhoud ca. 2 liter, ingevet

Bereiding

Oven voorverwarmen op 200 °C. Kipfilets in 4 gelijke stukken verdelen. In braadpan olie verhitten en kipfilets in 2 min. lichtbruinbakken. Room met 300 ml water en bouillontablet in pan verwarmen. Tomaten wassen en in stukjes snijden. Peterselie fijnknippen. Citroen schoonboenen, schil raspen en vrucht in partjes verdelen. Peterselie mengen met citroenschil. Tomaat over bodem ovenschaal verdelen. Couscous erover strooien. Heet roommengsel over couscous schenken. Kipfilet bovenop couscous leggen, bestrooien met zout en peper. Ovenschaal afgedekt in oven in 20 min. gaar laten worden. Schotel bestrooien met peterseliemengsel en serveren met citroenpartjes.