Kip, kalkoen enz
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Kip bevat in vergelijking met andere vleessoorten minder verzadigd vet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen met andere producten.
Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
Kip belast het milieu meer dan plantaardige producten maar minder dan andere vleessoorten. Je kunt rekening houden met milieu en dierenwelzijn door te letten op keurmerken.
Kip en gevogelte horen bij de productgroep van vlees. Gevogelte is bijvoorbeeld eend of kalkoen. Kip en gevogelte is wit vlees. Er bestaat ook rood vlees. Dit komt van zoogdieren, zoals koeien, geiten, schapen en varkens.
Kip en gevogelte vallen in vak 3 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak van vlees, vleeswaren, vis, melk, melkproducten, kaas, ei en vleesvervangers.
Kippenvlees
In Nederland worden vooral vleeskuikens van de rassen Cobb en Ross gehouden. Deze rassen zijn geselecteerd omdat ze snel groeien. Ze worden geslacht als ze zo’n 6 weken oud zijn. Ze zijn dan nog niet volwassen. Eigenlijk eten we dus geen kip maar kuikens, al ligt het wel als kip in de winkel.
Bedrijven die kip houden voor het vlees, heten vleeskuikenhouderijen. Bij kuikens is nog geen duidelijk verschil te zien tussen mannetjes en vrouwtjes. Kippenvlees kan dus zowel van mannetjes- als vrouwtjesdieren afkomstig zijn.
Onderdelen van kip of gevogelte
Veel onderdelen van kip en gevogelte worden gegeten. Welke stukken zijn dat en hoe liggen ze in de winkel?
- Borst: filet
- Poten: Bouten
- Onderpoten: Drumsticks
- Bovenpoten: Karbonade
- Vleugels: Vleugels
- Lever: Kippenlevertjes, eendenlever en ganzenlever
Let er bij kip wel extra goed op dat vocht van rauwe of ontdooide kip niet kan lekken op ander eten, bijvoorbeeld in de koelkast. Dat moet ook bij kip die als salmonellavrij in de schap ligt. Op deze kip kan namelijk wel campylobactervoorkomen.
Invriezen
Voedingsstoffen
Vlees van kip en gevogelte is rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees. Kippenlever is bovendien rijk aan vitamine A.
Kippenvlees en vlees van gevogelte bevat van nature eiwit en vet. Er zitten geenkoolhydraten in. Wel kunnen er als gevolg van bereiden, bijvoorbeeld paneren (schnitzel, kipnuggets, kipburger), koolhydraten aan het vlees worden toegevoegd.
Het vet van kip en kalkoen bevat ongeveer 25% minder verzadigd vet dan rund- en varkensvlees. Verzadigd vet verhoogd het risico op hart- en vaatziekten. Kip is een relatief magere vleessoort en bevat daardoor minder verzadigd vet. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.
De voedingswaarde van vleesproducten zoals kipnuggets, kipknakworst, kipburgers, gebraden of gerookte kipfilet hangt af van hoe het gemaakt is. Vaak zit er veel zout in en is het vetgehalte hoger door bijvoorbeeld frituren.