Gevulde courgette
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 courgettes
- 1 teen knoflook
- 100 gr cherry tomaatjes
- 1 rode ui
- 50 gr feta
- 1 tl oregano
- Klein handje bieslook
- Peper en Zout
- Olijfolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de courgettes en snij ze doormidden.
Schraap het binnenste gedeelte van de courgette eruit met een lepel of met een parisienne boortje. Haal er zoveel mogelijk uit, maar maak geen gaten in de bodem.
Hak de courgettepulp fijn met een scherp mes. Doe dit in een kom.
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Voeg dit bij de courgette.
Snij de tomaatjes in partjes en voeg deze bij de courgette.
Verkruimel de feta over het courgette-mengsel.
Breng de vulling op smaak met de oregano en wat peper en zout.
Leg de courgette-helften in een ingevette ovenschaal.
Schep de vulling in de courgette bootjes.
Besprenkel de gevulde courgette met wat olijfolie. Bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
Mocht de bovenkant tussentijds te donker worden, dek deze dan af met wat aluminium folie.
Garneer de gevulde courgette met wat fijngehakte bieslook.
Andijvie met champignons
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 500 gram andijvie
- 250 gram champignons
- 1 eetlepel olie
Bereiding
- Snijd de andijvie in smalle repen.
- Maak de groente schoon.
- Snijd de ui en de knoflook in snippers.
- Snijd de champignons in plakken.
- Verwarm de olie en fruit hierin de ui glazig.
- Voeg de andijvie en de knoflook toe en bak dit al roerend tot de andijvie is geslonken.
- Voeg de champignons toe en smoor ze kort mee.
- Maak de groente op smaak met wat peper en een beetje zout.
Gebakken courgette
Ingrediënten:
- - 1 courgette
- - 2 teentjes knoflook
- - zeezout
- - peper
- - olijfolie
- - gedroogde basilicum
Bereiden:
Was de courgette en snij deze in halve maantjes. Pel de teentjes knoflook en leg deze apart.
Zet de koekenpan op vuur met wat olijfolie, de geperste teentjes knoflook, zeezout en peper. Laat dit circa 2 minuten bakken.
Vervolgens de courgette halve maantjes toevoegen en plusminus 7 tot 8 minuten goed bakken.
Draai de courgette halve maantjes regelmatig om en op smaak brengen met wat peper en zout.
Als de courgette halve maantjes iets bruin beginnen te verkleuren en de randen zachter zijn het vuur uit doen.
Schep hierna de gebakken courgettes in een salade schaal.
Voor het serveren de gebakken courgettes nog even op smaak brengen met wat basilicum.
Groente maar dan anders
ingredienten:
- 4 uien
- 2 rode paprika's
- 2 gele paprika's
- 2 venkelknollen
- 6 eetlepels oliefolie (Mediterrane)
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 2 theelepels verse tijmblaadjes (eventueel diepvries)
- (eventueel grof zeezout)
Bereiden;
Verwarm de oven voor tot 190 graden C.
Snijd de gepelde uien in vieren. Snijd de paprika's tweemaal in de lengte door. Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd de venkelknollen tweemaal in de lengte door. Leg alle gesneden groenten in een kom en giet de olijfolie erop. Voeg de knoflook toe. Meng dit alles goed door elkaar, zodat alle groenten bedekt zijn met een dun laagje olie.
Verspreid de groenten over de bakplaat van de oven of leg ze naast elkaar in een ingevette - grote maat - vuurvaste schaal. Bestrooi met tijmblaadjes. Rooster nu de groenten ongeveer 30 minuten in de oven. Schep ze na 15 minuten even om. Bestrooi ze eventueel met grof zeezout.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten.
- Lekker met gegrilde kip, lamskoteletten of lamsbout.
- Vervang dit vlees door een vegetarische variant of laat het helemaal weg.
- Een paar takjes rozemarijn in plaats van tijm is ook erg smakelijk en geurig.
- Eventueel kun je de teentjes knoflook ook heel laten (gepeld) in plaats van ze uit te persen.