Couscous maar dan anders
Couscous gemaakt van bloemkool, er komt dus helemaal geen echte couscous aan de pas. De bloemkool maal je fijn in de keukenmachine tot korreltjes en daardoor is hij ook nog eens super snel klaar. Omdat de maaltijd bijna alleen maar uit groenten bestaat doe je er nog wat walnoten in die zorgen voor extra ijzer en de feta bevat vitamine B12.
Bloemkool couscous
25 MINUTEN - 3 PERSONEN
Ingrediënten
600 gr bloemkool, in roosjes
1 pot geroosterde paprika’s a 185 gr
150 gr feta
75 gr walnoten
3 bosuitjes
1 rode ui
2 teentjes knoflook
snuf paprikapoeder
snuf komijn poeder
peper en zout
1 eetl citroensap
1 eetl olijfolie
Takje peterselie
Bereiding
Doe de roosjes bloemkool in een keukenmachine en maal korrelig, net zoals echte couscous. Voeg citroensap met de fijngehakte peterselie toe aan de bloemkool en breng op smaak met peper, zout, komijn en paprikapoeder.
Snipper de ui en knoflook fijn. Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de knoflook en ui aan. Voeg de bloemkoolkruimels toe en bak 3 min mee. Laat de paprika’s goed uitlekken en snijd in stukjes.
Hak de walnoten grof en de bosui in ringetjes en voeg samen met de stukjes paprika toe aan de bloemkoolcouscous. Zet na 2 minuten het vuur uit en schep de blokjes feta er door.
In totaal kom je bij dit recept ongeveer uit op 433 calorieën per persoon.
Turkse Humus
- 265 gram kikkererwten, uit blik
- 75 milliliter gemalen sesamzaad of tahin
- 3 teentjes knoflook
- sap van 1,5 citroen
- 10 centiliter olijfolie
- kookvocht
- 1 theelepel komijn
- 2 eetlepels gehakte koriander
- mespunt cayennepeper
- zout
Bereiden:
Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op. Doe de kikkererwten in de blender, voeg het sesamzaad, de knoflook, het citroensap, de olijfolie en de komijn toe. Pureer alles. Voeg eventueel wat kookvocht toe totdat een glad mengsel ontstaat. Op smaak brengen met een snuifje zout en mespuntje cayennepeper. Roer tot slot de gehakte koriander erdoor. Kan ook met gedroogde kikkererwten gemaakt worden. Deze moeten dan eerst een nacht in de week gezet worden. Vervolgens gekookt in water met wat zout. Afgieten en weer wat kookvocht bewaren. Laten afkoelen en dan verder als boven.
(uitspraak: goe-moes)
Tzaziki
Ingrediënten:
- emmertje Turkse yoghurt (Turkse winkel of moskee)
- komkommer
- knoflook
- olijfolie
- zout
Bereiden:
Schil de komkommer en snijd hem in 2 helften. Ontdoe de komkommer van het vruchtvlees met een lepeltje. Daarna goed zout erop strooien en laat hem ongeveer 10 minuutjes zo liggen. Daarna het zout eraf schrapen met een lepeltje en raspen in de keukenmachine. De geraspte komkommer in een schone doek (theedoek) doen en wring hem goed droog totdat het meeste nat eruit is. De knoflookteentjes (3 of meer) uitpersen, bij de yoghurt doen en de komkommer samen met de olijfolie door elkaar roeren tot 1 geheel. Zet deze op een koele plek weg. Het lekkerste is de tzaziki als je hem een dag van te voren maakt.